Pages

Wednesday, 11 May 2011

Jangan Salahkan Perempuan Jika Mereka Melihat Harta

Mungkin ramai yang salah sangka apabila seorang wanita itu menilai lelaki atau mencari pasangan pada harta mereka. Kadang tu kalo perempuan ok je bakal mentua pulak yang sibuk melihat harta lelaki itu. Kalo takda harta atau miskin peratusan keja reject amatlah besar. Duhai kaum Adam janganlah kamu berkecil hati jika melihat atau terjumpa dengan golongan yang sedemikian. Jadikan ianya sebagai satu cabaran hidup untuk menjadi LELAKI yang lebih baik =)

Jangan Salahkan Perempuan Jika Mereka Melihat Harta, Tetapi Salahkan Diri Sendiri Kerana Tidak Berharta...

Ini bukanlah bermaksud untuk menggalakkan seseorang itu untuk  menjadi marerialistik tetapi tujuannya adalah untuk mendidik seseorang itu lebih-lebih lagi lelaki untuk menjadi BERTANGGUNGJAWAB kan. Fikir macam ni nanti kita nak bagi anak bini makan apa kalo kita takda harta. CINTA memang penting dalam perkahwinan tapi tanggungjawab lebih penting. Siapa tak nak kan tengok ISTERI dan ANAK dia bahgia cukup makan dan pakainya.

Kita mungkin biasa dengar SEMUA manusia di dunia ini SAMA yang membezakan mereka adalah USAHA mereka untuk mengubah kehidupan mereka itu sendiri. Tuhan takkan mengubah nasib seseorang itu jika dia sendiri TIDAK BERUSAHA untuk mengubahnyanya. Orang KURANG UPAYA pun boleh berjaya dalam hidup inikan pula kita yang NORMAL akal dan fikiran. Kalo tak percaya tgk video kat bawah ni bagaimana seorang yang dilahirkan takda tangan dan kaki boleh BERJAYA dalam hidup. Dia ada pendapatan yang STABIL stiap bulan sebagai BROKER dan part time SPEAKER. Jom layan jap.


Bukankah melihat pada HARTA itu antara tuntutan dalam ciri-ciri SUAMI yang dituntut dalam ISLAM?!
Bila nak sebut hal agama ni saya taklah pandai pun tapi antara perkara yang dilihat pada ciri-ciri suami dan isteri adalah pada agamanya, akalnya, jiwanya, HARTANYA dan keluarganya (mungkin susunan saya salah, sila betulkan saya). 

Dengan ajaran ini maka kaum ADAM itu sendiri haruslah rajin berusaha dalam mengumpulkan harta berlandaskan dengan tuntutan dan ajaran yang telah ditetapkan. MENCARI YANG HALAL ITU FARDHU dan bukannya asal ada harta terus dijanjikan hidup yang senang DUNIA dan AKHIRAT. Kadang kita dapat melihat berkatnya harta carian kita itu daripada harta itu sendiri. Kalo kita dapat melihat dalam hidup kita duit RM50 tu kalo kita dapat dengan cara yang berkat atau halal SATU MINGGU pun masih ada lebih lagi untuk buat belanja. Tapi kalo duit yang tak berkat tu RM500 kadang tak sampai satu minggu dah habis dah tak tau hilang mana beli barang biasa-biasa je pun kan. Itulah namanya BERKAT REZEKI kot =)

Untuk menjadi SUAMI yang baik itu HARTA bukanlah sukatan yang kita lihat tetapi HARUS ada. Sebelum memikul tanggungjawab yang besar itu yang penting PENUHKAN AKAL DAN DADA itu dengan ILMU-ILMU agama agar kita dapat membimbing ISTERI dan ANAK-ANAK kita ke jalan yang DIREDHAI ALLAH dunia dan akhirat. Ujian umat Nabi Muhamad akhir zaman macam kita ni memang BESAR sebab tulah Rasullah sayang kita lebih.


Pesanan akhir saya "Sesungguhnya KEMISKINAN itu menghampiri keKUFURan tapi kena INGAT walau banyak harta sekali pun kita DISURUH untuk hidup besederhana dan bukan MENUNJUK-NUNJUK sekelip mata je Allah boleh amek balik NIKMAT yang Dia beri tu.."


No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...