Pages

Sunday, 6 March 2011

She said: La Tahzan 4 Love (Jangan Bersedih Kerana CINTA)

Sejak Degree aku jumpa ramai muka2 baru, kenal ramai geng2 baru dan banyak lagi la menda baru. Bila kenal ramai orang2 baru maka disitulah aku mula kenal 'dia'. Mula-mula kenal aku cuma perasan 'sumting' tapi malas nak amek pot pun time tu. Maklum la kan masing2 bz nak urus hal study ni, nak register tu la nak meeting inilah, fotostate notes, beli buku dan banyak lagi.

Bila makin hari maka keja pun kurang so adalah masa untuk rapat dengan geng2 baru. Dh pandai bergurau dengan geng2 baru dan mula ingat nama dorang =). Aku baru kenal sorang ni budak kelaz aku jugak, aku pun tak tau knp aku suka sgt tgk dia. Teringin sangat nak tego n nak rapat dengan dia, tapi masa tu aku ingat janji aku yang aku takkan rapat sgt kt mana2 perempuan sbb Lecturer aku cakap, Sir Faisal, dia kata 'Tak baik bagi harapan kat orang, berdosa..' but now aku still jugak rapat dgn kaum Hawa ni aku pun tak tau kenapa. Mungkin sbb aku lebih mudah mesra dengan kaum Hawa kot banding dengan budak laki. Lagipun kt klaz aku tak ramai sgt budak2 laki ni.

Balik pada cita asal, kalo aku nak cita rupa 'si dia' ni takot ramai pulak yang tau sapa aku maksudkan so aku decide biarlah rahsia hehe..Aku suka tgk 'dia' sangat suka, cara dia cakap, cara pandang orang, cara pakaian, ayat2 yang dia guna. Kitorg jarang bercakap sbb dia ni bkn jenis yang rapat dgn kaum Adam, cakap pun bila perlu. Kalo korg pasan, ayat kaum  Adam kaum Hawa ni pengaruh dari dia la. Dia banyak bagi pengaruh kat aku tanpa dia sedar. Now apa yang paling aku suka, pengaruh dia terhadap cara aku menilai orang sekeliling.

Bila dh suka tu kan, aku cubalah merapatkan diri dengan 'dia' aku text dia aku call tapii dia tak layan sangat. Macam aku cakap td, dia tak layan sgt kaum Adam ni. Kalo korg tertanya2 mana aku dapat no dia, bla msk Degree aku d suruh untuk kutip yuran kt budak2 baru so aku minta la no phone sorg2 tmsk la 'dia' =). Sungguhpun layanan dia agak suram, aku still jugak try nak rapat dengan dia. Macam2 aku cuba tapi dia still suram. Bagi aku cuma ada 2 sebab je knp org tak layan satu sbb dia tak suka dan satu lagi sbb dia ada yang punya.

One day, aku text 'dia' agak pjg la jgk tapi part penting dia bunyi mcm ni '..sshkn mok rapat dgn ktk..' tapi 'dia' tak reply pun. Esok tu aku inbox FB dia sbb masa tu nk tanya psl maklumat untuk program kitorg Sabtu tu sbb masa register tu HEPA tak bagi apa2 maklumat sbb staff tu missed place kertas tu ish3. Dh try tanya yang len tapi seperti biasa takda yang reply text n answer my call hu~ Laz solution is to ask her =) mula igt dia tak eply tapi hehehe. Kat msg tu dia bagi la segala info, dan kat msg tu jgk dia sempat esplen everything. Everything that I asked about why we can't get closed.

p.s Mulanya igt nak copy paste EXACT msg yang dia bagi tapi bla pk balik tentu 'dia' tak suka kalo aku wat cmtu kan..so biarlah ORIGINAL msg tu hanya untuk mata aku je yang baca =)

Point penting msg dia lbh krg mcm ni, 'dia boleh berkawan dgn kaum Adam tapi tak boleh mesra, jika ada si Adam yang nak rapat dia akan jadi tak selesa dan akan mjauhkan diri' dia sambung lagi 'ada 2 reasons dia wat cmtu sbb nak jaga batasan antara kaum Adam dan Hawa dan satu alasan lagi sbb dia dh ada CALON'. Aku cakap kt 'dia' 'beruntungkan si Adam tu 'dia' sggup tggu' tringin je nak cakap kt dia words yang aku salu gtau kt my geng  "waiting is wasting" tapi entah knp time tu tak tercakap pun. 'Dia' sambung lagi yang dia perasaan sikap aku lately kt dia n dh lama nk gtau tp bla aku dh mulakan langkah dia beranikan diri untuk EXPLAIN everything.. Bla tau explanation dia, aku takda asa apa pun..tak sedih, tak kecewa, tak marah, tak luka n apa saja yang berkaitan, aku REDHA je.

Masa tu kita borak agak pjg n lama, cerita pasal diri pasal dia pasal kita. Kitorg guna inbox FB je time tu dan stiap perbualan kitorg dia akan kata La Tahzan..La tahzan especially 4 love =). Maksudnya Jangan Bersedih, jangan bersedih kerana CINTA..Dia tak nak aku bersedih n NO I'm not..Aku tak sedih pun tapi aku bersyukur sangat2 sbb ditemukan dengan 'dia'. Bagi aku there's always sum0ne better..B4 kenal 'dia' aku knl dan 'jatuh' kt beberapa orang. Sangat suka dorang time tu, tapi ending citanya kami tak bersama pun maksudnya no special relationship. Masa tu aku sering cakap, "Tak mungkin aku akan jumpa sum0ne better lagi lps ni" aku salu cakap macam tu. Kalo korg nak tau, 'si dia' ni org yang ke-3 aku jmpa setelah aku sering cakap tu". Now I believed there's always sum0ne better, sum0ne better 4 me sum0ne better 4 us. Mungkin sbb tu kot, bla 'dia' cakap dia ada CALON aku tak asa apa2 pon. Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hambanya kan =)

Aku cakap kt 'dia', aku doakan 'dia' bahgia dgn CALON 'dia' Amin. Aku takkan tggu 'waiting is wasting ma..' tapi aku akan terus berdoa, berdoa agar terus ditemukan dengan sum0ne better. Aku yakin, aku sangat yakin..One day..One Fine Day =) Sekarang aku salu perhatikan dia dari jauh, yelakan tu je yang mampu aku wat..hehe.. Tapi aku sedang merangka satu strategy, strategy untuk memenangi 'dia' cewah. Dr Rashidee salu cakap 'Best man win' mungkin aku patot jadikan kata2 itu sebagai matlamat aku =)

Maka sejak dari itu, aku salu dengar perkataan La Tahzan tak tau kenapa. Aku dgr kt Tv, kt radio, kat Youtube, kat blog. Sungguh bg0skn ayat itu, kalo carik kat dalam al Quran kita boleh jmpa ayat tu kt Surah at Taubah ayat 40. Yang berbunyi Laa Tahzan Innallah Ha Ma A'na. Atau dalam arab nya


Itulah serba sedikit kisah yang jadi kat hidup aku sejak masuk degree ni. Aku jumpa orang baru yang ubah pandangan aku kat orang. B4 I closed this entry, ada satu video yang nak korang tgk. Tengok sampai hbs tau. Bagi yang line connection slow please wait bcoz it worth it. Bla dh tgk smpe hbs video tu, kamu akan rasa 11 minit ibarat terlalu singkat. Trust me =)

"Jangan bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita"

2 comments:

  1. macam novel..nice..
    saja blog walking jap.singgah la blog saya kalau sudi,baru minat nak aktif blog :)
    http://adiebebertsays.blogspot.com/

    ReplyDelete

Popular Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...